Îngrăşarea e o treabă mult mai complicată decât pare la prima vedere. Pentru a deveni supraponderal trebuie să respecţi cu stricteţe câteva „reguli“ de bază. Alege porţiile cele mai mari, înfulecă, linge farfuria şi nu mânca niciodată la micul dejun. Doar aşa poţi fi sigur că o să ajungi obez. De ce unii oameni pun pe ei pur şi simplu tot ce mănâncă? Există o explicaţie valabilă pentru cei care se îngraşă pe zi ce trece?
Nu e vorba întotdeauna despre bagajul genetic al unei persoane, nici despre lăcomie, şi poate nici despre lipsa exerciţiilor fizice. Într-adevăr, îngrăşarea este adeseori rezultatul combinării unor obiceiuri alimentare sută la sută greşite.
Redactorul-şef al revistei „Men’s Health“, David Zinczenko, a strâns într-o carte toate apucăturile proaste ale mâncăcioşilor şi a ajuns la concluzia că nu numai hrana e de vină, ci mai ales felul în care este consumată.
Specialiştii din industria restaurantelor au studiat timp de decenii comportamentul consumatorilor pentru a-şi da seama cum ar putea să-i facă să comande şi să mănânce tot mai multe preparate.
O mare parte din aceste trucuri ne-au intrat deja în sânge. O demonstrează un studiu în cadrul căruia cercetătorii au observat comportamentul invitaţilor la un bufet suedez, concluziile fiind publicate de cotidianul american „The Washington Post“.
La cei cu „indicatorul obezităţii“ - indicele masei corporale - peste normal au fost mai mult decât vizibile câteva „obiceiuri de grăsani“.
1 Folosesc farfurii mari. Atunci când au la dispoziţie farfurii de două feluri, 98,6% din persoanele obeze le aleg pe cele cu dimensiunea mai mare. O farfurie mai mare te păcăleşte, lăsându-ţi impresia că nici măcar nu mănânci prea mult - poţi s-o încarci fără să pară încărcată.
2 Mănâncă în timp ce se uită la produsele prepara