Din categoria legumelor-medicament face parte şi broccoli. Ea a fost înzestrată cu numeroase substanţe valoroase pentru sănătate, de care ne putem bucura cu o singură condiţie: să o mâncăm broccoli crudă. Iată o legumă care ne protejează sănătatea şi silueta
Stockxpertcom
Cercetătorii spun că broccoli crud conţine mai mult sulforaphane, compus care conferă acestei legume potenţial anti-cancer, în timp ce broccoli fiert pierde mult din asta. Pentru a demonstra această calitate, cercetătorii au ales voluntari care au primit zilnic 200 de grame de broccoli crud sau aceeaşi cantitate de broccoli fiert.
Apoi, voluntarilor li s-a stabilit nivelul de sulforaphane din sânge şi urină. Rezultatele analizelor au indicat că nivelul de sulforaphane era mai ridicat la persoanele care au mâncat broccoli crud. “Consumul de broccoli crud permite o absorbţie mai rapidă, o mai bună biodisponibilitate şi o cantitate mai mare de sulforaphane”.Motiv pentru care broccoli este recomandat contra tumorilor şi a ulcerelor.
ELIMINĂ TOXINELE
Potrivit nutriţioniştilor, graţie acestui compus fitochimic (sulforaphane), broccoli crud este perfect pentru prevenirea cancerului gastric, de prostată şi a ulcerelor gastrice, prin acţiunea directă asupra bacteriei Helicobacter pylori, una dintre cauzele acestor ulcere. De asemenea, broccoli conţine indoli care pot preveni cancerul mamar, de prostată, gastric, leucemiile şi melanomul. De asemenea, acest compus contribuie la eliminarea toxinelor din ficat. Broccoli are nu numai proprietăţi terapeutice, ci şi dietetice. Deoarece broccoli are o valoare energetică moderată, nedepăşind 24 de calorii la 100 de grame. Dacă totuşi vrem broccoli fiert, atunci respectaţi: 5 minute în vapori sau maximum 10 minute în apa clocotind. În nici un caz nu apelaţi la microunde.
Compoziţie
BROCCOLI FIERT
Fier (mg) :