Citirea listei de ingrediente a produselor şi a compoziţiei mâncărurilor din meniul restaurantelor este esenţială dacă vrem să avem o alimentaţie corectă şi să ne menţinem o greutate
Citirea listei de ingrediente a produselor şi a compoziţiei mâncărurilor din meniul restaurantelor este esenţială dacă vrem să avem o alimentaţie corectă şi să ne menţinem o greutate constantă
Există numeroase cărţi de bucate şi emisiuni culinare care ne tentează cu imagini apetisante şi preparate frumos puse în evidenţă. Nu tot ce arată bine este şi bun pentru sănătatea noastră, avertizează nutriţioniştii australieni, preluaţi de ABC Health& Welbeing.
Ei au stabilit o serie de reguli simple pe care trebuie să le urmăm atunci când alegem o reţetă din cartea de bucate sau mâncăm în oraş.
Trierea reţetelor din cartea de bucate
Există numeroase cărţi de bucate şi emisiuni culinare care ne tentează cu imagini apetisante şi cu preparate frumos puse în evidenţă. Dar ceea ce arată bine poate să nu fie bun pentru sănătatea noastră, excepţie făcând momentele ocazionale când ne putem permite să ne răsfăţăm simţurile cu ceva apetisant dar nu tocmai indicat de nutriţionişti. Iată câteva sfaturi ale specialiştilor:
Folosiţi numai carne slabă, pui fără piele, peşte proaspăt sau peşte conservat în saramură
Apelaţi la ingredientele cu conţinut redus de grăsimi precum laptele, caşcavalul sau iaurtul degresate
Grăsimile nesaturate sunt de preferat celor saturate, adică margarina în locul untului sau uleiul de măsline şi de floarea-soarelui în locul celui din nucă de cocos
Preparaţi mâncarea la grătar, fiartă sau la cuptor, cu foarte puţin ulei
Evitaţi să adăugaţi prea multă sare în timp ce gătiţi. Folosiţi în schimb multe mirodenii precum coriandru, piper, usturoi, ghimbir, busuioc, oregano, chimion sau pătrunjel
Nu folosiţi zahăr