Ajunge zilnic în casele celor mai mulţi dintre români, dar prea puţini se întreabă de unde vine, ce conţine şi dacă rezervele sunt, într-adevăr, mai mult decât suficiente. Deşi este mai puţin poluată decât acum 20 de ani, apa din România nu se ridică încă la standardele internaţionale, nici de calitate, nici de responsabilitate.
Maria Alexe (28 de ani) nu suportă apa din Bucureşti. De când a venit de la Constanţa în Capitală, a constatat că apa de aici îi face rău. Tenul i s-a iritat atât de tare după ce s-a spălat pe faţă cu apa de la robinet încât a decis s-o înlocuiască permanent cu şerveţele demachiante.
Calitatea apei care ajunge la robinete în casele românilor depinde de sursă - foraj de mare adâncime sau râuri - şi de instalaţiile prin care trece, multe dintre ele depăşite. „Dacă vine din foraj, sigur are o calitate bună. Dacă vine dintr-un râu, trebuie să fie foarte bine tratată", explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului Naţional de Cercetări Alimentare. Metoda clasică de tratare, prin clorinare, s-a dovedit eficientă pentru dezinfecţia apei, însă excesul de clor poate fi un factor de risc în apariţia cancerului, adaugă specialistul.
Cum se calculează amprenta de apă
Experţii confirmă că dinozaurii au dispărut din cauza unui asteroid
Ce bem?
Cel mai sănătos, în opinia lui Mencinicopschi, este să bem apă minerală îmbuteliată, plată, nu carbogazoasă. „Recomandăm în cantităţi de 1,5 - 2 litri pe zi doar apa plată ", spune profesorul. Cea minerală carbogazoasă este bine să fie consumată doar la sfatul medicului pentru că, deşi are calităţi terapeutice, poate creşte aciditatea gastrică şi poate favoriza tulburările digestive la persoanele care au predispoziţie spre astfel de probleme.
O călătorie în Maroc din care s-a întors luna trecută i-a arătat Mariei Alexe că în alte părţi ale globului probl