Statisticile arată că zece milioane de persoane la nivel global iau vitamine sau suplimente alimente, scrie Daily Mail. În plus, cotidianul britanic precizează că, anual, se cheltuiesc aproape un miliard de euro pe suplimente sau vitamine care conţin antioxidanţi, recunoscuţi pentru eficienţa lor de a preveni anumite afecţiuni.
În ciuda beneficiilor promise de aceste medicamente, studiile de specialitate arată că există cazuri în care suplimentele alimentare şi vitaminele ne pot pune sănătatea în pericol.
O echipă de cercetători de la Universitatea Sheffield, din SUA, coordonată de prof. Hilary Powers, arată că persoanele care obişnuiesc să ia calciu sau suplimente pe bază de vitamina D, dar suferă de cancer de prostată, riscă să îşi agraveze starea de sănătate, deoarece aceste suplimente influenţează nivelul de hormoni existenţi în organism.
În urma acestor descoperiri, experţii recomandă persoanelor care sunt diagnosticate cu diferite afecţiuni, dar care iau şi astfel de medicamente, să îl informeze pe medicul curant despre ele. „Starea de sănătate a unui pacient se poate deteriora dacă urmează mai multe tratamente în acelaşi timp. Riscul apariţiei interacţiunii între tratamente este extrem de ridicat, chiar şi atunci când este vorba de suplimente alimentare, pastile considerate de majoritatea inofensive”, a punctat prof. Powers.
Specialiştii completează că o persoană care are o dietă echilibrată nu ar trebui să ia vitamine, deoarece organismul primeşte dozele necesare de nutrienţi pentru a ţine la distanţă bolile.
Pentru a veni în sprijinul persoanelor care iau regulat astfel de pastile, specialiştii de la Asociaţia Britanică de Diabetologie au realizat o listă cu vitaminele pe care nu ar trebui incluse în dieta zilnică dacă suferiţi de anumite afecţiuni.
● Suplimentele pe bază de calciu ar trebuie evitate în cazul diagnos