Spălatul mâinilor trebuie să devină o obişnuinţă, nu doar înainte de a ne aşeza la masă. Acest gest simplu, care nu durează mai mult de 20 de secunde, poate preveni mai mult de 200 de afecţiuni. Aşa previi hepatita A!
Persoanele care nu obişnuiesc să se spele pe mâini sunt în pericol de a face o infecţie de fiecare dată când îşi duc mâinile la ochi, la gură sau la nas.
Aceasta deoarece mâinile vin zilnic în contact cu diferite obiecte pe care se găsesc foarte mulţi microbi: clanţa, uşa de la frigider, coşul de cumpărături, bara din mijlocul de transport.
Spălatul corect pe mâini protejează împotriva răspândirii multor boli, începând cu o simplă răceală şi până la afecţuni serioase, precum hepatita A, meningită şi diaree.
Cum spălăm corect mâinile
Spălatul clasic pe mâini cu ajutorul apei şi săpunului rămâne cea mai bună metodă de îndepărtare a microbilor. Specialiştii ne sfătuiesc să folosim apă caldă pentru că aceasta face mai uşoară desprinderea celulelor moarte şi bacteriilor. În ceea ce priveşte săpunurile, nu contează dacă sunt solide sau lichide, compoziţia lor făcând diferenţa.
Dermatologii spun că este de preferat să alegem săpunuri care au un pH de 5,5, adică apropiat de cel al pielii. Aceste săpunuri contribuie la consolidarea naturală a învelişului protector al pielii. Îţi recomandăm săpunurile lichide On-line (1), preţ: 8,4 lei, sau Olivella (2), preţ: 25 lei. Pentru început, umezeşte mâinile şi săpuneşte-le bine. În timp ce te speli, nu uita de pliurile degetelor, de încheieturi şi de zona de sub unghii. La final, sterge-ţi mâinile cu un prosop de hârtie şi tot cu el închide robinetul, pentru a evita contractarea altor microbi.
Gelul omoară bacteriile
Gelurile antibacteriene şi şerveţelele umede sunt soluţia cea mai la îndemână atunci cân