Reţete naturale pentru combaterea efectelor adverse ale petrecerii împotriva mahmurelii este abstinenţa. Dar, pentru că după un chef de pomină nu-i arde nimănui de glumit, vă prezentăm "secretele" antimahmureală ale altor popoare.
• În Finlanda, antidotul preferat este sauna. Finlandezii sunt convinşi că transpiraţia abundentă şi mărirea vitezei sângelui ajută la eliminarea mai rapidă a toxinelor, deci şi a reziduurilor alcoolului.
• În Rusia, nicio petrecere nu începe fără o teribilă supă de varză, în care se pun morcovi şi ţelină din belşug. Supa trebuie consumată "după" băutură, fierbinte şi în cantităţi mari.
• În Marea Britanie există: Marmite şi Vegemite. Ambele sunt nişte creme cu extract de drojdie de bere, care se consumă întinse pe felii de pâine prăjită. Englezii spun că drojdia ajută ficatul să descompună otrăvurile ce rezultă din procesarea alcoolului etilic şi, din acest motiv, înlătură rapid răul de după beţie.
• În Statele Unite, doctorii de la Salvare le recomandă bărbaţilor care au băut prea mult un complex de vitamine şi aspirine, sub forma unor pastile efervescente. Vitaminele protejează ficatul, aspirina provoacă transpiraţie, iar apa ajută la eliminarea toxinelor. Dar, după ce pleacă medicul, tratamentul "băbesc" cel mai folosit este un cocktail făcut din gălbenuş de ou, sos de Worcestershire, oţet, sos Tabasco, sare şi piper. În majoritatea barurilor reţeta este cunoscută.
• În Japonia, cel mai folosit remediu este ceaiul verde, dar mulţi practică băi calde şi reci alternativ, mănâncâ miere şi fac mişcări de arte marţiale.
• În Franţa, cel mai folosit remediu este o "tărie". Alcoolul în cantităţi mici declanşează un semnal de alarmă în creier, iar acesta opreşte procesul greoi de eliminare a otrăvurilor. Dar această soluţie este doar temporară, pentru că mahmureala revine. O baie fierbinte, un castron