Fermele de pui din judet se pling ca vinzarile au scazut dramatic. 50.000 de pui au murit in acest an in fermele avicole din judet. Potrivit raportarilor Directiei Sanitare Veterinare (DSV), fermele de pasari din Iasi au produs in acest an peste 1,1 milioane pui. Dupa cum sustin inspectorii DSV cit si patronii societatilor producatoare, mortalitatea inregistrata s-a situat in jurul cifrei 5% din efectivul total. In schimb, patronii se pling ca aparitia gripei aviare in Romania a dus la o scadere semnificativa a vinzarilor. „In Iasi, sint 7 ferme producatoare de pui autorizate de DSV. Potrivit statisticilor noastre, de la inceputul anului si pina in prezent, acestea au produs aproximativ 1,15 milioane de pui“, a declarat Chirila Covaliu, director adjunct in cadrul DSV. „De la inceputul anului si pina in prezent, la noi s-au produs circa 350.000 de pui. Din acestia, au murit aproximativ 10.000, ceea ce inseamna o mortalitate de 3%“, ne-a declarat Catalin Mihalache, patronul Rom Trading Company, una dintre fermele producatoare de pasari din Iasi. Dupa cum sustine acesta, motivul pentru care au murit pasarile il reprezinta citeva boli minore. „Puii sint niste sportivi de mare performanta. Care rezista la inceput, ajung la o greutate de peste 2 kilograme in numai 42 de zile. Care mor, mor la inceput“, a mai adaugat Mihalache. „Nici la noi nu au fost probleme speciale cu pasarile. Mortalitatea se incadreaza in conditiile legale“, a completat si Neculai Apostol, patronul fermei avicole, Avi Top. Mihalache sustine ca in perioada ce urmeaza, mortalitatea la pasari va fi putin mai ridicata, insa a precizat ca nu se pune problema ca motivul sa-l constituie gripa aviara. „In sezonul de vara, mortalitatea este mai ridicata decit iarna. Daca iarna poti incalzi hala in care sint crescuti puii, vara nu poti sa bagi aer conditionat“, a mai spus patronul Rom Trading Company. Potrivit