Un meniu interbelic din vremurile tihnite ale Micului Paris. Un meniu inspirat din cartea lui Constantin Bacalbaşa, "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare". Cei care vor să se întoarcă în timp şi să (re)trăiască vremurile de glorie ale Bucureştiului dintre cele două războaie mondiale, cei care ştiu să preţuiască o mâncare bună şi o atmosferă încântătoare n-au decât să aleagă... Hanu' Berarilor, locul unde şi lui Bacalbaşa i-ar fi fost drag să mănânce în compania prietenilor şi colegilor lui de breaslă. Să ni-l imaginăm deci intrând pe uşa restaurantului şi luând loc la o masă din sala cu vitralii la fereşti şi comandând o pulpă de raţă pe varză acră sau frigărui Aghiuţă, cu garnitură de cartofi copţi, şi-o halbă de bere proaspătă.
BUCATE PENTRU VREMURI TIHNITE
După 75 de ani de la trecerea în nefiinţă a ilustrului publicist, omagiindu-l pe cronicarul Bucureştiului de altădată, maestrul bucătar Dan Tudor Ţonescu găteşte după reţetele vechi din cuprinsul "Dictaturii gastronomice". Localul, unul dintre cele mai rafinate locuri din Bucureştiul zilelor noastre, va include între meniurile sale câteva "feluri de mâncare" alese dintre cele 1.501 propuneri ale gazetarului, memorialistului, gurmandului interbelic Constantin Bacalbaşa (1856-1935).
La 75 de ani după Bacalbaşa, maestrul bucătar oferă papilelor noastre gustative emoţii "pe cale de dispariţie", graţie simplităţii şi savorii nebănuite din bucatele Micului Paris.
"Din păcate - ne spune maestrul bucătar -, astfel de reţete nu se mai gătesc în restaurante. Procedurile din vremea interbelică erau mai complicate. Majoritatea sosurilor se făcea pe îndelete. Mâncărurile se pregăteau cu unt şi ulei vegetal şi se serveau de obicei imediat ce erau pregătite, nu prea erau ţinute de pe o zi pe alta. De aceea erau atât de gustoase! Un sos brun, de exemplu, se băga la cuptor p