În orice piaţă din mediul urban, verdeţurile de sezon te îmbie prin prospeţimea lor. Primul gând al cumpărătorilor se îndreaptă spre meniul zilei, care trebuie să includă şi În orice piaţă din mediul urban, verdeţurile de sezon te îmbie prin prospeţimea lor. Primul gând al cumpărătorilor se îndreaptă spre meniul zilei, care trebuie să includă şi verdeţuri. Din stivele cu trufandale însă trebuie să alegem câteva pentru ceaiul de fiecare zi, deseori ceaiul salvator în diverse afecţiuni. Acum, orăşenii au prilejul să procure, din belşug, leurda, popular numită şi usturoiul ursului. În sezon este folosită mai ales sub formă de salată. Planta poate fi uscată şi păstrată în cămară pentru ceaiul de rezervă în timpul anotimpului rece. Leurda şi-a căpătat renumele de protector în bolile cardiovasculare, când este folosită atât în tratamentul profilactic, cât şi în terapia pe termen lung, în bolile cronice. Ca plantă medicinală, recunoscută pentru puterea ei terapeutică, fără să dovedească efecte adverse, leurda este recomandată de fitoterapeuţi în reglarea hipertensiunii arteriale, dar şi în tratamentul ischemiei cardiace, al aterosclerozei, varicelor şi hemoroizilor. Substanţele din compoziţia sa au puterea să regleze colesterolul din sânge. Prin terapia cu leurdă, sângele circulă cu uşurinţă prin artere, salvându-i de accidente nedorite pe suferinzii de tromboflebită. Din frunzele uscate, folosite sub formă de ceai, se poate urma o cură de 3-4 săptămâni. Tratamentul se poate repeta la recomandarea fitoterapeutului. Urzica, tonic pentru metabolism şi musculatură Acum este şi vremea urzicilor pe care le mai putem aduna pentru ceaiuri. Din cele două soiuri - urzica mare şi cea mică, prima poate fi procurată şi de la plafar. În medicina populară, urzica, în general, este recomandată ca un tonic metabolic şi muscular, recomandat persoanelor care depun eforturi fizi