E vara si inflatia nu s-a potolit inca. Se scumpesc cu deosebire alimentele. Desi intr-un an bogat, cum este 2007, chiar in conditiile recentelor inundatii, normal ar fi sa se ieftineasca. Dar socurile externe nu si-au incheiat ciclul.
E vară şi inflaţia nu s-a potolit încă. Se scumpesc cu deosebire alimentele. Deşi într-un an bogat, cum este 2007, chiar în condiţiile recentelor inundaţii, normal ar fi să se ieftinească. Dar şocurile externe nu şi-au încheiat ciclul.
Noi suportăm trei feluri de inflaţie: una structurală, ce vine din zonele încă nerestructurate ale economiei; alta corectivă, determinată de mişcările preţurilor administrate; şi, în sfîrşit, o inflaţie emoţională, perfidă pînă în cele mai intime fibre, provocată cu deosebire de anticipaţii. Iar zgomotul făcut de prezicătorii scumpirilor este în acest sens cel mai periculos. Toate aceste voci nu ne spun însă nimic despre faptul că a trecut şi ceasul al 12-lea fără să se fi făcut ceva esenţial pentru ca românii să ajungă la schimbări importante în alimentaţie. Şi nu pentru că oficialităţile de la Bruxelles încep să se uite în farfuriile noastre. Ci pentru că trăim într-o ţară europeană, în secolul al XXI-lea, şi avem de alergat într-o cursă în care nu vom face faţă decît cu o populaţie sănătoasă.
E timpul deci ca întreaga noastră societate să devină mult mai atentă la stilul nostru de a face agricultură. Şi la industria noastră alimentară. Dacă nu vom începe să preparăm hrană sănătoasă, pentru consumul intern, folosind produse obţinute dintr-o agricultură sănătoasă, n-avem cum să cîştigăm pariul european. Zootehnia este, în acest sens, cel dintîi teren de încercare. Aici, cu deosebire, e nevoie de transformări radicale. Pentru a nu lăsa cu nici un preţ să se adeverească prorocirile ce se tot vîntură în vremea din urmă, că vom vedea stingîndu-se o tradiţie: creş