REPORTER LA TAVERNA N-o sa va vina sa credeti! Am pescuit, intr-o dupa-amiaza, la Limenaria, in port, unde trag vapoarele si e apa mai adanca, o caracatita de trei kilograme! S-a prins indata ce am aruncat coltul de paine infasurat in carlige mici⦠Niste unditari de treaba m-au ajutat, pe urma, sa crestez octopodul si l-au izbit de mai multe ori, ca sa se scurga repede lichidul amar si negru care, in farfurie, schimba gustul carnii. Cum nu mancasem niciodata o caracatita prinsa chiar de mine, urmatorul gand a fost unde sa o prepar, pentru ca doctorul Papageorgiu, la care stateam, schimbase demult masina de gatit cu masina de cules masline. Asa l-am intalnit pe Yannis, patronul de la Dionyssos, restaurantul cel mai cunoscut din toata insula Thassos.
YANNIS. Am riscat sa ma duc la el pe la patru dupa-amiaza, cand restaurantele, ca si magazinele insulei, sunt inchise, dar totusi, am avut noroc: Yannis ma astepta. "Vreti sa fie la gratar, sau fiarta in sos de vin?", ma intreba cu o eleganta fireasca. Am ales varianta a doua, luandu-mi un ragaz de cateva ore, pana cand carnea se va fi fezandat, dupa reteta bucatariei thassiote. Timpul s-a scurs insa cu folos, pentru ca Yannis mi-a povestit o multime de lucruri despre gastronomia insulei.
"Aici, noi folosim numai ingrediente locale, in stare proaspata. Ne ferim de conserve si de orice tratament chimic al produselor, fie ca este vorba despre carne, legume, fructe sau vinuri. In ultimii ani, turistii romani care ajung la noi au inceput sa aprecieze si ei puritatea mancarurilor noastre. Cel mai mult le place pestele. Pe urma, calmarii, caracatitele⦠produse marine, usoare pentru stomac. Chiar ma gandeam sa va-ntreb, daca la voi, acolo, in Romania, sunt atatia oameni care sufera de stomac, de ce nu vin in Thassos, ca sa-i lecuim cu darurile Marii Egee?"⦠Si, in vreme ce stam la taifas, pe masa asezata pe stra