Instituţia produce zeci de mii de litri de vin anual. Licoarea este folosită de preoţi la liturghie şi la împărtăşania credincioşilor, dar şi de sibienii de rând, care îl cumpără pentru uz casnic, botezuri, nunţi sau înmormântări.
CITIŢI ŞI:
Miei puţini şi slabi de Paşte în Mărginimea Sibiului
Mitropolia Ardealului produce, în propria pivniţă, zeci de mii de litri de vin anual. Producția din 2009 însumează apoape 25 de tone, care urmează a fi scoși la vânzare în perioada următoare. Deocamdată însă, reprezentanţii instituţiei vând din producţia din 2008, destul de bogată şi ea, vin de cea mai bună calitate. „ Anul acesta am reuşit să facem 25 de tone de must, producţia fiind în creştere continuă în ultimii ani, datorită interesului şi grijii acordate viei. În 2008, producţia a fost de peste 20 de tone de vin, din diferite soiuri: fetească, muscat ottonel, traminer roz sau pinot noir“, ne-a spus Valer Dumitrean, consilier financiar în cadrul Mitropoliei Sibiu.
Mărţişorul, „ucis” de kitsch-ul de la tarabe
Vinul produs este „cultic“
Strugurii din care este obţinut vinul sunt culeşi de pe cele 4,8 hectare ale unei plantaţii aflate la Sărăcsău, în judeţul Alba, pe care Mitropolia a primit-o moştenire în urmă cu sute de ani. Tot acolo se obţine şi mustul, care este depozitat apoi în zeci de butoaie de lemn aflate în pivniţa Mitropoliei din Sibiu. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, la prepararea licorii sunt folosite doar metode tradiţionale, fără să se adauge zahăr sau apă. „ Atât solul, cât şi viţa de vie sunt tratate doar cu substanţe ecologice, folosindu-se îngrăşăminte naturale şi var şi piatră vânătă pentru stropitul viei. Pentru presarea şi stoarcerea strugurilor, se folosesc teascuri tradiţionale, după care este depus în butoaiele de lemn şi lăsat să treacă prin procedeele de fierbere, limpezire şi doar apoi este tras, cu mare gr