O simplă adunare de gospodine? Chiar dacă bucatele înşirate pe masă te îmbie să le deguşti, nu te afli într-o "casă de om", ci, dacă acceptăm această formulă, într-o "casă a neamului" (Muzeul Naţional de Istorie) devenită pentru câteva zile şi o "casă a cărţii", fiindcă aici Târgul de carte şi presă AMPLUS şi-a găsit locul.
Ei bine, în acest cadru special al târgului, impulsionate de mereu activa scriitoare de cărţi de bucate Maria Cristea-Şoimu, câteva femei – mai mult sau mai puţin celebre – s-au adunat pentru a face o demonstraţie practică, având ca temă gastronomia ca act de cultură. Demersul lor este cât se poate de plauzibil, căci este unanim acceptat acest adevăr: bucătăria unui neam face parte (şi) din zestrea lui culturală.
Cine sunt însă aceste vrednice femei care, în acel inedit spaţiu al memoriei neamului, au ţinut să pledeze pentru gastronomia autentică românească? Pe lângă Maria Cristea-Şoimu, am întâlnit-o pe actriţa Julieta Strâmbeanu-Weigel, al cărei hobby este... poezia dedicată ingredientelor şi bucatelor de pe masa românului, de la dovlecei şi leuştean până la sarmalele strămoşeşti. Este apoi vorba despre scriitoarea Crina Bocşan-Decuseară, profesor universitar, traducător, preşedinte al Asociaţiei culturale "Iulia Hasdeu" şi, totodată, autoare a unei cărţi de bucate. Am întâlnit-o în aceeaşi frumoasă adunare pe Aureliana Ilie, profesoară la Urlaţi (judeţul Prahova) şi, în acelaşi timp, preocupată de terapiile naturale, ca şi pe profesoara de limba română Maria Munteanu. Lista ar putea continua, dar ne vom opri aici pentru a vă aduce dinainte câteva dintre reţetele aflate pe masa ineditei expoziţii culinare... şi culturale.
Prăjitura dacilor şi urzicile măicuţelor
Cum la numai doi paşi de masa cu bucate se află exponate ale Muzeului Naţional de Istorie reprezentând o epocă deosebită din existenţa