Trăim în cel mai scump oraş din ţară, atunci când vine vorba de preţul unui kilogram de carne de porc şi a unui litru de lapte. Mulţi braşoveni sunt descurajaţi şi se mulţumesc doar cu privitul atunci când ajung în magazine
Dacă vreţi să aveţi pe masă carne de porc va trebui să mergeţi în judeţul Prahova. Acolo, preţurile sunt la jumătate faţă de Braşov, zece lei kilogramul! Datele sunt cât se poate de oficiale şi vin de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Singura veste bună pentru braşoveni ar fi că de sărbători carnea de porc nu se va mai scumpi, însă mulţi s-au resemnat deja.
„O friptură? Nici nu mai ştiu de când nu am mâncat…” spune, simplu, o braşoveancă. „E mult, mult. Din toată ţara, la noi e cel mai scump”, îşi spune părerea un alt cumpărător de prin piaţă.
„Eeee. La cinci milioane pensie, nici nu poţi să dai atâţia bani pe carne…”, îşi rezumă, sec, situaţia un alt braşovean.
Şi preţul laptelui a bătut toate recordurile la Braşov. De ce la noi este mai scump decât la alţii? Explicaţia o dau chiar producătorii: „Depinde şi de modul de hrănire a animalelor, de provenienţa hranei. Sunt multe lucruri de care depinde. Noi nu putem avea o producţie la hectar cum au cei din sud. Uitaţi-vă cât e litrul de motorină. Agricultura se face şi cu motorină, nu se mai face cu boul din jug”. Şi astfel, din sudul şi până în centrul ţării preţul laptelui se dublează. Cei care înghit în sec însă sunt braşovenii. Cu un preţ atât de piperat, parcă nici gustul nu mai este atât de dulce. „Nu mai e aşa cum era în copilărie. 6 lei am dat pe 2 litri de lapte. Mi se pare cam scump”, spune o cumpărătoare.
Scump, având în vedere că în judeţul vecin, în Argeş, litrul de lapte poate fi cumpărat cu 1,5 lei, de două ori mai ieftin. Şi pentru că la români funcţionează cel mai bine proverbul cu capra vecinului, ne putem mândri totuşi că Braş