Se stie faptul ca perioada verii este cea mai propice vanzarilor de bere. Nu insa si in cazul caldurilor excesive, asa cum au fost in ultimul timp. Fabrica de bere din Iasi, Bere Zimbru SA, a inregistrat scaderi ale vanzarilor cu aproape 10 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut si este de asteptat ca in saptamanile ce urmeaza acest fenomen sa se mentina.
"Explicatia acestei scaderi de vanzare poate fi gasita in diminuarea puterii de cumparare la majoritatea populatiei si in caldurile excesive inregistrate in ultimele luni. Chiar daca, la prima vedere, caldura mare pare a impulsiona consumul de bere, nu este asa, pentru ca, totusi, acest produs contine alcool. La temperaturi ridicate este indicata tocmai evitarea consumului de alcool", ne-a declarat Gheorghe Maftei, directorul general al SC Bere Zimbru SA Iasi. In acest context, este de remarcat faptul ca profitul obtinut se diminueaza in singurul sezon care-l avantajeaza. Si asta nu doar din cauza scaderii in vanzare, ci si datorita pretului practicat de vanzatorii en-detaile. "Cu toate ca am incercat sa mentinem pretul produselor noastre la un nivel scazut, nu a fost posibil. Aceasta este o urmare a majorarilor de preturi la utilitati si materie prima. Este de adaugat si faptul ca adaosurile mari practicate de cei care vand en-detaile contribuie mult la ridicarea pretului produsului nostru", a mai precizat Gheorghe Maftei.
O alta problema a fabricii de bere de la Iasi este aceea a retehnologizarii. Cu toate ca la noi in tara nu se produc utilaje pentru fabricarea berii, pentru orice tehnologie adusa din strainatate se percep taxe vamale. Aceeasi politica este adoptata si in cazul importurilor de materie prima. Patronatul producatorilor de bere a cerut, in repetate randuri, eliminarea taxelor vamale pentru orz si malt, pe motiv ca productia interna nu satisface cererea de pe pia