Tradiționala băutură răcoritoare de pe vremea sovietică poate fi periculoasă pentru sănătatea oamenilor. Reporterii „Adevărul" au dus la laborator lichidul vândut la tarabele din Capitală. Trei dintre cele patru componente chimice depistate de specialiștii Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie în cvasul din Chișinău au potenţial cancerigen.
Băutura răcoritoare de provenienţă slavonă este obţinută, teoretic, din pâine neagră fermentată în apă, cu zahăr caramelizat. Prin unele regiuni ale fostei URSS este îndulcită cu mentă sau căpşune, în Chişinău, însă, se adaugă zaharină şi E-uri solubile. Chiar dacă la gust cvasul la ţap, accesibil la orice colţ de stradă, aduce a spălătură de pâine neagră, chişinăuienii nu-şi refuză câte o plăcere apoasă cu spumă cafenie, mai ales în zilele toride de vară.
„Ştiu că are coloranţi. Îmi era sete şi de-asta am luat. Cred că se face într-un loc de lângă Chişinău, nu tocmai curat", spune Dumitru Cebotaru, un tânăr de 28 de ani, între două înghiţituri de cvas. În staţia de autobuz de lângă Grădina publică Ştefan cel Mare, aceeaşi poveste. Nu mai puţin de patru tarabe cu cvas la ţap îşi aşteaptă muşterii. „Am luat pentru că mi-e foarte sete. Am încercat de câteva ori şi e bună. Dar nu beau des", spune Alexandru Capliţchii, un comerciant de vreo 40 de ani. Niciuna dintre cele opt vânzătoare de cvas interpelate de noi nu a fost în stare să ne spună ingredientele misterioasei licori şi nici termenul de valabilitate.
CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
CE E-URI SE GĂSESC ÎNTR-UN PAHAR DE CVAS
Mânaţi de curiozitatea succesului comercial, dar şi de gustul suspect şi spălăcit al cvasului la pahar, reporterii ziarului „Adevărul" au mers cu trei probe din această băutură la Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie din Chişinău. Am vrut să vedem ce conţine renumita răcoritoare s