Olivia Steer, Andi Moisescu şi cei doi fii ai lor, David şi mezinul Luca, ne invită, în premieră, în viaţa lor ca o sărbătoare continuă.
Adevărul: Care sunt acele obiceiuri de Paşte pe care le respectaţi cu sfinţenie şi pe care ţineţi să le transmiteţi şi copiilor voştri? Vă spălaţi mâinile în apa în care aţi pus un ou înroşit?
Olivia: În Oradea, an de an mergeam la slujba de Înviere şi luam Lumină de la biserica aflată la un minut de casa alor mei. E, de altfel, singurul obicei cu care am rămas pentru că orădenii nu sunt foarte sofisticaţi la capitolul tradiţii. Sigur, la ţară lucrurile sunt mult mai nuanţate şi probabil că există multe tradiţii frumoase de Paşti în zonele rurale ale Bihorului, dar pe care nu le mai ştiu, din păcate. Dar am de gând să remediez situaţia şi să adopt un obicei pe care îl practică şi bucureştenii, anume cel al spălării mâinilor şi a feţei cu apa în care au stat un ou roşu şi câţiva bănuţi.
Andi: Obiceiul la care ţinem cel mai mult de Paşte e să fim împreună, întreaga familie. Asta am învăţat, asta predăm mai departe.
Şi care sunt cele mai dragi amintiri din copilărie legate de acest moment?
Olivia: Îmi sunt dragi multe, legate de pregătirile febrile, ouăle roşii, galbene, verzi şi albastre, cozonacii, borşul de miel...
Andi: Mi-e greu să uit câte ouă roşii reuşeam să mâncăm în zilele de Paşte. Nu ştim unde încăpeau atâtea, nu ştiu cum nu ni se făcea rău! Ne încingeam într-o adevărată competiţie de ciocnit ouă şi după aia spuneam: dacă tot le-am spart, acum să le mâncăm.
Cum se transformă bucătăria înainte de Sărbători? Şi cum se împart rolurile? Vin şi ajutoare, o mamă-soacră, de exemplu?
Olivia: La noi, situaţia este mult mai simplificată, de când suntem vegetarieni. Adică nu borş de miel, nu drob sau friptură, nu pască cu brânză ori ouă roşii. Dar să n