În pieţele din Târgu-Jiu preţul castraveţilor a scăzut la jumătate în ultimele zile. Unele gospodine nu sunt impresionate de ştirile despre bacteria care a făcut panică în Europa şi profită de preţurile mici pentru a prepara conservele pentru iarnă.
Comercianţii de castraveţi din pieţele municipiului Târgu-Jiu sunt afectaţi după infecţiile cu E.coli din Europa. Clienţii evită să mai cumpere castraveţi de teama îmbolnăvirii, iar producătorii din Gorj sunt disperaţi pentru că au muncit şi au investit, iar acum dau marfa mai mult gratis. Castraveţii s-au vândut azi în Piaţa Litovoi şi la 0,5 lei kilogramul. „Îi dau mai mult în pierdere, că aduc marfa din Dolj. Anul trecut am vândut tot, dar acum am aruncat 60 de kilograme de castraveţi pentru că s-au stricat. Am redus preţurile după ce s-a speriat lumea din cauza bacteriei din Germania şi Spania. Acum, am auzit că ar fi ajuns epidemia şi în Polonia. Clienţii întreabă de unde avem marfa şi sunt atenţi la castraveţii lungi, ambalaţi. Eu nu cred că ar exista epidemia asta. Aşa au inventat gripa porcina şi pe cea aviară. Sunt la mijloc interese politice“, a spus Vasile Croicu, comerciant.
Comercianţiisunt nevoiţi să arunce marfa stricată
Taxe mari, câştig redus
Comercianţii de legume din Piaţa Centrală plătesc lunar o taxă de 440 de lei pe metrul pătrat de masă şi profitul este din ce în ce mai mic. „Toată lumea mă întreabă dacă am castraveţi de Spania. Am fost nevoită să reduc preţul la 1 leu de la 2,5 lei, deşi taxele ne doboară. Eu sunt din Turcineşti şi marfa mea este sută la sută românească. În loc să vând 400 de kilograme pe zi, cum vindeam odată, am ajuns să vând 50 de kilograme“, a spus Lili Dijmărescu. Unii târgujieni, care nu se sperie de epidemia care a produs panică în Europa, profită de preţurile mici şi îşi umplu plasele. „În urmă cu câteva luni nici nu te puteai apropi