Itadaki Sushi e o incercare indrazneata si putin inaintea vremurilor pe piata gastronomica bucuresteana. In alte tari auzi adesea despre restaurante mici sau foarte mici, pitite prin cartiere marginase, prin sate sau prin tot felul de locuri in care nu-ti vine sa intri daca nu stii ce e inauntru, dar care au o mancare pentru care oamenii se suie in masina si vin de departe pentru o experienta unica, adesea. Si de aceea multe dintre cele mai faimoase restaurante ale lumii, cu stelute Michelin, nu sunt in marile metropole, cum s-ar putea crede, ci care pe unde…
Pana de curand, toate restaurantele « mari » ale Bucurestiului erau mari la propriu, in primul rand. Afaceri pe picior mare, facute cu investitii pe masura, cu amenajari si decoruri scumpe, cu o armata de angajati si neaparat cu duduite frumoase si foarte senzuale care sa rada la tine la intrare. Abia in ultima vreme, insa, au aparut si se vorbeste despre micile restaurante, bistrouri, locante sau cine mai stie ce denumiri li se da, in care mancarea buna e lucrul cel mai important si unde patronii se preocupa mai mult de ce e in farfurie decat pe pereti.
Asadar, Itadaki Sushi e un astfel de loc. Cred ca multor bucuresteni nu le-ar da prin minte sa-l numeasca “restaurant”, si asta pe buna dreptate, pentru ca e atat de mititel incat il poti lua cu usurinta drept butic, atelier sau orice altceva. Cred ca a fost un garaj acolo, pe Banu Antonache, chiar vizavi de Piata Floreasca, o anexa a unei gospodarii sau o constructie mica usoara, asa cum se vede bine si din poze.
Inainte de Itadaki Sushi a fost tot un catering japonez acolo, cu numele de Just Sushi, care a rezistat vreo jumatate de an, sau cam asa ceva. Dupa ei locul a fost preluat de catre cei care au avut Sushi & Go in Piata Dorobantilor, un foarte mic restaurant si take-away la demisolul pietei, pe partea cu Calea Dorobantilor. Dupa ce