CRONODIETA ● Unt, ouă, brînză – la micul dejun şi carne slabă – la cină
Mîncaţi mai mult în prima parte a zilei şi mai puţin în a doua parte. Acesta este principiul de bază al cronodietei – dieta la ore fixe, pusă la punct de nutriţionistul francez Alain Delabos.
CRONODIETA ● Unt, ouă, brînză – la micul dejun şi carne slabă – la cină
Mîncaţi mai mult în prima parte a zilei şi mai puţin în a doua parte. Acesta este principiul de bază al cronodietei – dieta la ore fixe, pusă la punct de nutriţionistul francez Alain Delabos.
Organismul nostru este asemenea unui ceas cu un ritm bine stabilit. Acest ceas controlează temperatura corpului, orele de somn sau producţia anumitor hormoni. Dieta trebuie să se supună şi ea ceasului intern. Acest ceas influenţează modul în care alimentele sînt asimilate pe parcursul unei zile, arată dr Alain Delabos, directorul Departamentului de cercetări clinice de la Institutul de studii europene asupra nutriţiei. Dr Alain Delabos ne sfătuieşte ca în prima parte a zilei să mîncăm mai mult, urmînd ca spre seară aportul caloric să scadă simţitor. Potrivit nutriţionistului francez, dimineaţa trebuie să ne aşezăm la masă între orele 6:00 şi 9:00. În acest interval orar, organismul nostru digeră cel mai bine grăsimile. De aceea micul dejun poate să cuprindă unt, brînză, ou şi o felie de pîine. La mijlocul zilei, organismul nostru asimilează foarte bine proteinele. O friptură din carne slabă de vită, pui sau peşte cu o garnitură din legume fierte este potrivită pentru masa de prînz. E foarte important să renunţăm la obişnuitul desert. O prăjitură mîncată după prînz poate provoca tulburări digestive, fără să mai vorbim despre calorii.
DUPĂ-AMIAZĂ. În jurul orei 16:00 se înregistrează o scădere a nivelului glicemiei în sînge. În acest moment ne este permis să ne răsfăţăm cu ceva dulce: un pătrăţe