Produsele au fost confiscate si incinerate de catre inspectorii sanitar veterinari. Inspectorii sanitar veterinari au confiscat anul trecut, in urma controalelor efectuate, zeci de tone de carne, care avea o provenienta dubioasa. Potrivit reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), in 2010 a fost incinerate 51 tone de carne. Oficialii institutiei spun ca aceasta cantitate a fost gasita in galantarele magazinelor, de unde urma sa fie comercializata, in macelarii, la firmele producatoare de preparate din carne sau in depozite. “In cele mai multe cazuri, carnea avea termenul depasit, nu corespundea organoleptic sau bacteriologic. La unitatile unde am gasit aceste neconcordante a fost dispusa masura incinerarii cantitatii. In mod normal, se da dispozitie, iar unitatea o trimite la incinerare la Protan Roman. Ulterior, noi verificam daca reprezentantii firmei sanctionate au respectat procedura, iar daca nu, sint amendati. Totusi, pina acum, nu am dat nicio amenda pentru nerespectarea indicatiilor date de catre inspectorii DSVSA”, a declarat Mircea Susnea, directorul executiv al DSVSA. Potrivit sursei mentionate, anul trecut au mai fost confiscate 1,2 tone de peste, 9 hectolitri de lapte si doua tone de produse lactate. In total, anul trecut, Biroul de igiena si sanatate publica din cadrul DSVSA a dat 17 sanctiuni, amenzile cumulind 54.520 lei. In cadrul programului de supraveghere veterinara a firmelor care produc, depoziteaza sau valorifica produse de origine animala, au fost controlate 480 de abatoare, 482 de firme care prelucreaza carnea, 103 carmangerii, macelarii si 300 de centre de colectare a laptelui, fabrici de produse lactate si 707 unitati de alimentatie publica. “Au fost recoltate 241 de probe de carne de porc, care au fost examinate in vederea depistarii trichinelozei, dar rezultatele au fost negative”, a completat S