România mai are doar patru producători locali de ulei. Restul fi e au fost cumpărați de străini, fi e au dispărut Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Bătălia pe piaţa locală a uleiul se încinge, lupta ducându-se între multinaționale și cei câțiva producători locali. La momentul actual, industria autohtonă este reprezentată de unităţile de producţie de la Vaslui (Ulerom, deţinută de Adrian Porumboiu), Constanţa (Argus), Carei (Ardealul) și Galați - oficialii companiei afirmă că Prutul nu a finalizat nicio tranzactie cu privire la vanzarea de active sau schimbarea actionariatului societatii (în presă s-a vehiculat ideea că Glencore ar fi cumpărat firma din Galați).
Restul fabricilor au dispărut sau au intrat în portofoliul multinaţionalelor.
Dincolo de fenomenul de concentrare a pieţei - un număr de nouă fabrici acoperă întreaga producţie a României - există şi oarecare riscuri. Aşa de exemplu, n-ar fi exclus ca într-o zi marii traderi să ia decizia să aducă din afară ulei sub brandul propriu (ambalat în altă parte) sau chiar brut pe care să-l proceseze la noi, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
Cine domină piaţa
Piaţa locală a uleiului este evaluată la 200.000-210.000 de tone anual (350-400 milioane de euro), producţia fiind acoperită de un număr de nouă fabrici, după ce Cargill a luat decizia de a închide unitatea de la Podari (judeţul Dolj). În 2012, aproape jumătate din consumul intern de ulei a fost asigurat din producţia a trei mari jucători - companiile americane Bunge şi Cargill şi producătorul local Argus Constanţa.
La începutul acestui an, Cargill a anunţat însă că va închide fabrica de ulei de la Podari, după ce a vândut o parte din echipamente şi mărcile Untdelemn de la Bunica şi Olpo companiei Expur, deţinută de firma Sofiprotéol. Americanii au luat această decizie pentru a s