Doi basarabeni şi-au deschis un magazin cu produse ruseşti în buricul Capitalei, loc din care îşi fac cumpărăturile şi reprezentanţii Băncii Naţionale.
Tudor Ciobanu (42 de ani) şi Oleg Bogza (36 de ani) s-au născut şi au crescut în Chişinău, dar au prins drag de România în anii ’90. Spre deosebire de Tudor, care a venit să studieze arhitectura în ţara noastră, Oleg a ajuns în Bucureşti atras de mirajul unui trai mai bun.
„Lovitura“ au dat-o abia în primăvara acestui an, când au reuşit să pună pe picioare o afacere cu „iz“ rusesc în buricul Capitalei: un magazin cu specialităţi culinare ruseşti „ca la mama lor acasă“ şi plin cu băuturi din Republica Moldova.
Magazinul nu a fost deschis doar pentru pofticioşi sau simpli curioşi. Are un target bine stabilit, pentru că zona aleasă, Tineretului, este populată de mulţi ruşi, moldoveni sau pur şi simplu oameni care au sau au avut legături directe cu Republica Moldova ori Rusia, precum personalul care reprezintă la Bucureşti ambasadele celor două regiuni.
Conservă peştele în butoaie
Însă clienţii de onoare ai magazinului, povesteşte Oleg, sunt angajaţii Băncii Naţionale Române (BNR), printre ei însuşi guvernatorul Mugur Isărescu. „Se aprovizionează constant de la magazinul nostru pentru mesele de protocol sau festive. Angajaţii BNR cumpără, în general, preparatele pe bază de peşte şi caşcaval. Guvernatorul BNR, Mugur isărescu, se dă în vânt după caşcavalul rusesc", explică antreprenorul.
Preţurile produselor sunt, însă, pentru toate buzunarele. Pentru o bucată de caşcaval de Georgia, „Adîgheiskii“ sau „Ruskii“, preţul este de 12 lei pentru 250 de grame. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre preparatele din peşte, conservate în butoaie şi ambalate în găleţi. De exemplu, un kilogram de somon marinat de Alaska costă 100 de lei, însă clienţii fideli ai magazinului ştiu că Oleg şi Tudor fac