Un anumit compus din ciocolata neagră pare să limiteze distrugerea creierului în urma atacurilor cerebrale, prin amplificarea semnalelor care protejează celulele nervoase, susţin cercetătorii americani.
La nouăzeci de minute după ce li s-a administrat şoarecilor de laborator o doză modestă de epicatechină, un compus care se găseşte în ciocolata neagră, li s-a indus un atac cerebral. Aşa s-a descoperit că animalele care au ingerat epicatechină au avut mai puţine dereglări cerebrale decât cei cărora nu li se administrase acest antioxidant, notează „Futurity“.
Multe tratamente pentru oameni în cazul unui atac cerebral trebuie administrate în cel mult trei ore de la atac, pentru a fi eficiente, dar epicatechina pare să limiteze distrugerea neuronală la şoareci şi la 3,5 ore după un atac cerebral.
Cantitatea de ciocolată neagră care trebuie consumată pentru ca epicatechina să fie eficientă la oameni este destul de nesigură, însă cercetătorii de la „Johns Hopkins“ din SUA specifică faptul că acest studiu nu a fost făcut pe oameni.
„Epicatechina nu protejează direct celulele nervoase din creier de stricăciunile provocate de radicalii liberi, însă poate ajuta celulele să se apere singure. Chiar şi o doză mică ar fi suficientă“, spune Sylvain Dore, membru al echipei de cercetători.
Însă, în ciuda descoperirilor, oamenii nu trebuie să mărească aportul de ciocolată neagră, deoarece are un conţinut ridicat de calorii şi de grăsimi. „De fapt, oamenii ar trebui să aibă o dietă sănătoasă“, continuă Dore.
„Epicatechina care să găseşte în ciocolata neagră este foarte sensibilă la modificările care apar în timpul producerii ciocolatei, proces în care trebuie să avem mare grijă să n-o distrugem. Numai în câteva tipuri de ciocolată se regăseşte ingredientul activ. Simpla precizare pe ambalaj că există «ciocolată neag