Pentru că nu există încă un tratament care să scoată boala din ecuaţie, persoanele care suferă de diabet trebuie să aibă grijă la dieta lor toată viaţa. Esenţială pentru prevenirea complicaţiilor bolii pe termen lung, alimentaţia sănătoasă se deprinde în paşi şi oferă bolnavului o libertate controlată.
Diabetul zaharat de tip I afectează mai ales copiii şi tinerii şi apare din cauza deficitului autoimun de insulină, hormonul pancreatic ce metabolizează glucoza. Diabetul zaharat de tip II reprezintă 90-95% din cazurile de diabet şi apare la persoanele mature şi în vârstă, din cauza rezistenţei celulelor la insulină (pancreasul produce hormonul, dar acesta nu poate intra în celule pentru a metaboliza glucoza). În timp, şi în diabetul de tip II poate să apară un deficit de insulină. În ambele forme de diabet, alimentaţia este extrem de importantă, iar în unele cazuri de diabet zaharat de tip II, ea poate fi suficientă ca terapie pentru lungi perioade de timp, de luni sau chiar de ani.
Lipsa de informaţie privind regimul
Multe persoane primesc diagnosticul de diabet zaharat de tip II cu teama că viaţa lor va deveni un chin. În realitate, regimul pe care îl presupune această boală nu diferă mult de alimentaţia sănătoasă pe care ar trebui să o respectăm cu toţii, spun specialiştii. Iar pentru ca noul stil de viaţă să fie adoptat complet, zi de zi, an de an, toată viaţa, este nevoie ca schimbările alimentare să se producă treptat. Specialiştii în diabetologie şi boli de nutriţie pun la dispoziţia pacienţilor liste cu informaţii despre alimentele recomandate şi despre cele pe care trebuie să le consume cu prudenţă. Acestea se clasifică în primul rând în funcţie de indicele glicemic, ce indică viteza cu care alimentul eliberează glucoza în sânge.
Consumul excesiv de grăsimi şi de sare
Alcătuirea unui meniu zilnic trebuie să ţină cont nu doar de c