La Monte Carlo Wine Festival, se vorbeşte în câteva limbi de mare circulaţie; dialogurile trec adesea de la o formulare în italiană la expresii franţuzeşti şi se încheie cu un proverb englezesc.
Turnul acesta Babel are un paznic, în persoana Luanei Lazăr, o româncă despre care vom vorbi într-un viitor număr al Jurnalului. Fără ea, n-aş fi putut însă s-o cunosc pe Françoise. Françoise Gauthier, franţuzoaica originară din Reims, şi-a construit o solidă carieră în relaţii publice, alegându-şi ca domeniu de activitate industria vinului şi devenind cu timpul o voce autorizată atunci când este vorba despre şampania franţuzească. Adică despre... Şampanie.
Dialogul cu Françoise ne introduce obligatoriu în lumea celor 30 de case de şampanie din Franţa şi ne dezvăluie o parte dintre secretele licorii mărgelate care dă curaj bărbaţilor şi face femeile să-şi piardă capul.
Şampania de dimineaţă "Eu, ne spune Françoise, susţin ideea că şampania se poate bea în orice moment al zilei, inclusiv dimineaţa. Obişnuiesc, atunci când am întâlniri cu presa, acest experiment: în loc să le ofer ziariştilor micul-dejun tradiţional cu cafea, încerc efectul mesei de dimineaţă cu şampanie, cu pâine proaspătă şi salam de porc. O să vedeţi că o cupă sau două de şampanie la micul dejun - nu la dejun - energizează, pentru că şampania conţine un buchet de vitamine necesar unui început de zi."
Vorbim cu Françoise în faţa cupelor de şampanie Veuve Clicquot şi ne-ntrebăm cât o să ne coste acest curaj, pentru că o lege interzice degustările în public gratuite. Greşim. S-a revenit. Françoise: "Da, legea a fost amendată, vinificatorii francezi s-au neliniştit, pentru că vinul face parte din cultura franceză încă din timpul lui Iulius Cezar şi chiar mai dinainte, iar dacă s-ar suprima complet vinul din economia franceză s-ar aduce un mare prejudi