Cina să fie servită între orele 18:00 şi 20:00, ne recomandă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti. În volumul "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", reputatul profesor insistă asupra faptului că proteinele animale (peştele) şi legumele să nu lipsească de la masa care încheie ziua.
În acelaşi volum, specialistul nostru mai atrage atenţia că "orice consum de grăsimi, brânzeturi, amidonoase sau carne grasă va fi digerat greu". Rezultatul: organismul va stoca sub formă de ţesut adipos aceste alimente, în timp existând riscul să apară supraponderalitatea şi obezitatea.
FĂRĂ SUPE DE CARNE
Pentru cei care preferă supele la cină, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune că bine ar fi să renunţe la acest obicei. Motivele? Supele pot declanşa pusee de hipertensiune nocturnă. Ca şi ciorbelor, supele conţin o cantitate mare de aminoacizi. Pe parcursul nopţii, aceşti aminoacizi pot amplifica tensiunea arterială.
CE SĂ MĂNÂNCI?
Potrivit specialistului nostru, la masa de seară trebuie să alegi alimente care conţin proteine de origine animală uşor de digerat, precum şi proteine vegetale, cantităţi mici de zaharuri simple, cum ar fi legumele verzi (salate, spanac, sparanghel).
DE CE O MASĂ UŞOARĂ?
Pentru că după masa de seară urmează să dormi. Dacă mănânci mult, foarte consistent şi repede, cu siguranţă nu vei avea un somn odihnitor şi îţi vei suprasolicita aparatul digestiv.
POT MÂNCA DUPĂ ORA 18:00?
Da. Cu condiţia să treacă cel puţin două ore de la masa de seară şi momentul în care te pui în pat. De preferat este ca între cină şi dormit să ai o activitate fizică uşoară, cum ar fi mersul pe jos. În cazul în care vei mânca la cină alimente care se digeră greu, cu conţinut mare de grăsimi şi de proteine, stomacul tău va fi ocupat cu di