Vânzarea cărnii de porc din gospodăriile agricultorilor care deţin cel mult trei animale va fi interzisă în perioada sărbătorilor de iarnă, produsele fiind destinate doar consumului propriu, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
ANSVSA a diferenţiat crescătoriile de porci în trei categorii, în funcţie de numărul animalelor, respectiv exploataţii nonprofesionale (gospodării), cu până la trei porci, microferme - cel mult 20 şi exploataţii profesionale - peste 20 de porcine.
„Porcii proveniţi din exploataţii nonprofesionale pot fi tăiaţi în mod tradiţional, sub supraveghere sanitară veterinară şi cu efectuarea examenului trichineloscopic. Carnea provenită de la porcii crescuţi în sisteme nonprofesionale poate fi utilizată numai pentru consum familial, în exploataţia de origine”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Carnea porcinelor crescute în microferme va putea fi vândută exclusiv în judeţul respectiv, în timp ce exploataţiile profesionale au dreptul să comercializeze produsele pe piaţa naţională.
Proprietarii fermelor comerciale autorizate pot vinde carnea la nivel naţional, prin unităţi autorizate sanitar veterinar, şi trebuie să sacrifice porcinele în abatoare autorizate.
De asemenea, unităţile de transport al animalelor trebuie să fie autorizate sanitar veterinar, se mai precizează în comunicat.
Carnea de porc comercializată pe piaţa naţională trebuie să fie marcată cu o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 centimetri, care cuprinde informaţii privind numele ţării, codul judeţului, numărul autorizaţiei sanitară veterinară a unităţii şi numărul de identificare al medicului veterinar oficial care a realizat inspecţia cărnii.
Conform normelor europene, aplicabile de la 1 ianuarie 2007, tăierea porcilor va fi precedată de anestezierea animalelor. Vânzarea cărn