După lupte aprige cu vecini din Balcani şi Europa Centrală, specialiştii americani au decis că sarmalele sunt produse tradiţionale româneşti. Le-au inclus pe o listă foarte restrânsă a "celor mai tradiţionale mâncăruri de Sărbători".
Paternitatea sarmalelor este disputată de câteva ţări precum: Ungaria, Turcia, Polonia, Croaţia, Bosnia, România. Mai mult, în interiorul României, saşii şi maghiarii spun că au făcut sarmale îninte de români.
Într-un amplu material prezentat de portalul "Travel and leisure" care oferă informaţii de călătorie şi de petrecere a timpului liber pretutindeni pe glob (şi preluat de către CNN), sunt prezentate 12 "cele mai tradiţionale mâncăruri de Sărbători din întreaga lume".
Companie selectă - Etiopia şi Filipine
Introducerea articolului nu este foarte amplă şi nici prezentarea celor 12 produse tradiţionale. "Memoria este cel mai suculent lucru. Acest aspect este împărtăşit de oameni de pe întreg globul, dar mâncarea tradiţională are o puternică amprentă locală şi relevă multe despre acea destinaţie. Dacă te decizi să îţi petreci sărbătorile departe de casă trăieşte spiritul sfârşitului de an în tradiţia acelui loc", scrie Howie Kahn. Pentru că, susţine autorul, dincolo de ingrediente, de modul în care sunt servite, ceea ce contează este "cum te fac să te simţi acele mâncăruri care sunt tradiţionale pentru alţi oameni şi nu pentru tine".
Articolul nu răspunde la această întrebare deoarece autorul nu propune o degustare, ci doar o simplă prezentare a "celor mai tradiţionale mâncăruri de Sărbători". Sunt 12 la număr, ciudate şi din cele mai diverse colţuri ale lumii. Avem supă de ciuperci din Rusia, "tourtiere" din Canada (carne tocată, uneori de somon) într-o plăcintă, "curry devil" în Singapore (pui cu cârnaţi, varză şi porumb foarte condimentate şi fierte), o nebunie japoneză indescifrabilă Toshikoshi Soba, bibin