Pentru a stimula sistemul imunitar şi pentru a ne menţine în formă pe durata sezonului rece trebuie să evităm alimentele grase.
Aşa cum unele animale intră în hibernare din cauza lipsei de hrană, în perioada rece şi metabolismul organismului uman este încetinit. Aşadar, toate funcţiile, inclusiv cele digestive, sunt mai lente iarna. Corpul are tendinţa de a acumula energie şi, de aceea, putem lua în greutate în acest sezon. Aşa se explică de ce, contrar percepţiei generale, iarna nu avem nevoie de o alimentaţie mai bogată în grăsimi decât în mod obişnuit.
Scad activitatea sistemului imunitar
Consumul unei cantităţi mai mari de grăsimi în sezonul rece nu ne va ajuta decât să sporim stratul de grăsime corporală. Efectele nocive ale unei diete grase sunt mai multe în această perioadă a anului decât în restul timpului, atrag atenţia specialiştii.
„Alimentaţia dezechilibrată, bogată în grăsimi şi săracă în fructe şi în legume proaspete (fiindcă în sezonul rece se găsesc mai puţine) scade funcţia imună. În acest sezon, îi facem un adevărat favor organismului prin scăderea consumului de grăsimi", atrage atenţia medicul primar alergologie-imunologie Camelia Berghea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia".
În sezonul rece, sistemul imunitar este oricum mai puţin puternic decât în restul anului, fiindcă trebuie să ajute organismul să se adapteze la condiţiile vremii, adică la frig şi la umezeală. Iar persoanele care consumă un nivel crescut de grăsimi vor avea un sistem imunitar şi mai slab, fiind extrem de vulnerabile în faţa provocărilor de sezon, dintre care cele mai frecvente sunt răceala, gripa şi alte infecţii respiratorii.
„Este importantă nu numai cantitatea, ci şi sursa grăsimilor consumate în sezonul rece. Se recomandă în special produsele din peşte, bogate în acizi graşi esenţiali, impo