Alcoolul, ţigările, carnea crudă şi brânzeturile „cu mucegai“ sunt doar câteva dintre „tentaţiile“ pe care doamnele şi domnişoarele trebuie să le evite neapărat în timpul sarcinii.
În ultima perioadă, există tot mai multe informaţii privind influenţele negative asupra fătului şi, în consecinţă, numărul de reguli pe care doamnele trebuie să le respecte în timpul sarcinii pentru a fi sigure că vor aduce pe lume un copil sănătos este tot mai mare. Aceste reguli nu sunt întotdeauna uşor de urmat. Pentru multe femei, renunţarea la acool şi tutun este un sacrificiu imens, iar dacă la toate astea adăugăm şi alte lucruri care trebuie evitate, plus neplăcerile care pot apărea, este uşor de înţeles că pentru unele femei perioada sarcinii pare o misiune imposibilă. „Creşterea“ unui copil timp de nouă luni, chiar şi în pântece, presupune multe sacrificii şi se poate spune, pe drept cuvânt, că un copil începe să ne schimbe stilul de viaţă încă înainte de a veni pe lume. În general, tendinţa naturală a gravidelor este de a se supraalimenta, convinse fiind că acum trebuie să mănânce pentru doi. În realitate, necesarul caloric este nemodificat în primul trimestru de sarcină, crescând abia din trimestrul al doilea, însă doar cu 300 de kcal faţă de necesarul energetic anterior sarcinii. Pentru a-i asigura o creştere şi dezvoltare corespunzătoare fătului, viitoarea mămică trebuie să se asigure că acele calorii suplimentare sunt aduse de către alimente bogate în nutrienţi şi mai puţin din dulciuri rafinate şi grăsimi. Este bine ştiut că fiecare nutrient este important în timpul sarcinii pentru buna creştere şi dezvoltare a fătului. De aceea, cheia unei alimentaţii corecte pe parcursul sarcinii este echilibrul şi varietatea. Alimentaţia trebuie să cuprindă alimente sănătoase, din toate grupele alimentare: fructe, legume, cereale, carne, lactate. Atenţie însă la modul de