Datorită proprietăţilor tonice, antiseptice, antiinflamatoare, sedative şi diuretice, verdeţurile aromate sunt recomandate ca adjuvante în tratarea unui număr impresionant de boli.
1 Pătrunjelul reglează tensiunea
În medicina naturistă, pătrunjelul este considerat un panaceu când vine vorba despre efectele lui terapeutice. Modesta plantă este utilă în tratamentul a 60 de afecţiuni. Pătrunjelul calmează sistemul nervos, stimulează pofta de mâncare, întăreşte imunitatea, combate constipaţia, ţine sub control alergiile, scade nivelul colesterolului, fiind indicat în hipertensiune arterială şi în cardiopatie, pentru a enumera doar o parte dintre beneficiile pe care le aduce sănătăţii. Mai mult, în caz de convalescenţă, cura cu pătrunjel grăbeşte vindecarea. O cură cu câte 50 ml de suc proaspăt consumat zilnic, un interval de 15 zile, are efect preventiv.
2 Mărarul, adjuvant în afecţiunile digestive
Sursă importantă de vitamina C, de fibre şi de minerale (fier, magneziu şi mangan), mărarul este recomandat de specialişti ca un tonic pentru trup şi pentru suflet. În afecţiunile renale, o cură cu suc de mărar, administrat timp de 14 zile, ajută la prevenirea calculozelor, fiind şi un adjuvant în tratamentul cistitelor sau în cazul infecţiilor urinare. De asemenea, tot în stare proaspătă (câte două linguri de frunze adăugate în salate timp de 15 zile pe lună), mărarul combate depresia. Pentru stimularea poftei de mâncare, s-a dovedit eficient decoctul aperitiv preparat din rădăcini de mărar, de leuştean şi de pătlagină (câte zece grame din fiecare), fierte într-un litru de apă, timp de cinci minute. În acest caz, se consumă îndulcit puţin, câte două-trei căni pe zi, vreme de două săptămâni.
3 Cimbrul, în caz de tuse convulsivă
Ca tonic digestiv, pentru combaterea tusei rebele şi a stărilor febrile este indicat cimbrul de grădină. Pentr