După ce săptămâna trecută Guvernul Statelor Unite a achiziţionat un lot de carne tocată pentru cantinele şcolare, pe care restaurantele de tip fast/food au refuzat-o, pe motiv că nu îndeplinea anumite criterii de calitate, executivul american anunţă că unităţile de învăţământ au posibilitatea să refuze acest tip de carne, informează The Daily.
Guvernul a decis să cumpăre peste 3.000 de tone de carne de vită de proastă calitate, denumită „mâzga roz”. Acest sortiment a fost condamnat de nutriţionişti pentru că este obţinut din intestinele animalelor, care de regulă sunt locurile cele mai infestate cu salmonela şi E. coli, bacterii care trăiesc în tractul intestinal al oamenilor şi al animalelor şi sunt responsabile de producerea a jumătate dintre bolile infecţioase digestive la om.
Resturile sunt fierte la temperaturi scăzute şi se centrifughează până ce grăsimea şi ţesuturile se separă. Grăsimea este aruncată, iar carnea rămasă este pulverizată cu hidroxid de amoniu care îi creşte pH-ul cu scopul de a distrugere bacteriile existente. Carnea se lasă la scurs şi se toacă, apoi pasta roz obţinută se congelează sub forma unor cărămizi, ce ajung ulterior într-un procent de până la 15% în carnea tocată de vită.
Autorităţile dau asigurări că acest tip de carne nu este dăunător
De partea cealaltă, reprezentanţii ministerului Agriculturii au spus că acest tip de carne de vită nu pune în pericol sănătatea copiilor. Aceştia i-au asigurat pe părinţii, deja îngrijoraţi de faptul că propriii copii ar putea mânca un tip de carne prepapart cu hidroxid de amoniu, că preparatul este 100% comestibil.
Acelaşi lucru susţin şi reprezentanţii Beef Products Inc., compania producătoare de cărne care a câştigat licitaţia cu statul american şi care va distribui acest tip de carne în cantinele şcolare. „Articolele defăimătoare apărute în presă nu sunt decât sp