Un stil de viaţă sănătos se referă întotdeauna la o alimentaţie bogată în fibre. Fitonutriţionistul Eugen Giurgiu apreciază că în compoziţia fibrelor alimentare – insolubile sau Un stil de viaţă sănătos se referă întotdeauna la o alimentaţie bogată în fibre. Fitonutriţionistul Eugen Giurgiu apreciază că în compoziţia fibrelor alimentare – insolubile sau solubile – există numeroase substanţe care îmbunătăţesc starea de sănătate. Acestea se deosebesc prin proprietăţi fizice şi prin modul în care acţionează în organismul nostru. Fibrele solubile, mai puţin voluminoase decât cele din categoria insolubile, se dizolvă în apă sub forma unei substanţe gelatinoase.
Fibrele şi dieta
Există o strategie simplă şi eficientă pentru persoanele care vor să slăbească, dar nu reuşesc să termine nicio dietă: zilnic să mănânce mai puţin, mai des şi să nu uite cât de importante sunt fibrele alimentare pentru a scăpa de povara kilogramelor nedorite.
Sparanghelul
sărac în calorii - 14 kcal la 100 (de aceea se recomandă în curele de slăbire); de asemenea, conţinutul hidraţilor săi este scăzut şi din acest motiv poate fi consumat fără restricţii de diabetici. Prezenţa vitaminelor –B1 şi C în special - a sărurilor minerale precum magneziul, fierul, fosforul recomandă sparanghelul în dieta a peste 40 de boli - de la afecţiuni cardiace, pulmonare, renale, colici, gută, gripă, prostatită, reumatism, demineralizări, edeme, obezitate, până la dificultăţi respiratorii, vâscozitate sangvină crescută şi psihastenie. Se poate folosi crud, sub formă de salată sau de muguri, în cazuri de anemie, când bolnavul trebuie să consume zilnic 50 g.
Pentru cardiaci, ca sedativ se foloseşte cu succes siropul de sparanghel, obţinut din sucul legumei, la care se adaugă miere până se obţine consistenţa dorită. Siropul se administrează dimine