Brrrr! E frig şi mai bate şi vântul. N-aş mai ieşi pe afară dar n-am încotro. Nu mă mai duc la piaţă, mă duc la supermarket. Acolo măcar stau la căldură. Cum adică preţurile sunt mai mari decât în piaţă? Numai unele sunt mai mari, pentru că şi pieţarii s-au supermarketizat la preţuri. Da! Am fost cu o zi înainte în piaţă. Merele sunt scumpe, fructele din import la fel ca în supermarket, doar la morcovi, ceapă şi usturoi verde, mărar şi pătrunjel sunt mai ieftine, la celelalte nici o diferenţă. Nu mai vorbim de nucă. 34,00-36,00 lei pe kilogram! Ceea ce m-a oripilat a fost că un individ, care vindea arpagic, mi-a zis că şi nuca este importată de la turci. ”Păi nu vedeţi că e aleasă jumate cu jumate? Ce credeţi că stă ţăranu s-o aleagă? Cu restu' ce să facă? Credeţi că n-ar vinde-o şi p'aia? Vinde tot! Nuca o ia de la angro, la sac!” Mă informează ca să mă dea gata. Usturoiul românesc, adică de la băbuţe, cel mai amărât este 3,00 lei funia cu zece gâlme mici. Cel mai mare se dă cu 7,00 lei funia cu zece căpăţâni. Nu vorbim de cel luat de la angro care costă 16,00 lei kilogramul sau un leu căpăţâna. Da, dar acesta străin este mai spectaculos la culoare, după ce-l zobeşti: se face turcoaz. Îşi schimbă culoarea ca un animal veninos, care-ţi atrage atenţia: ”Nu sunt bun de mâncat!” Dar, ce are a face cu noi. Cine vrea cumpără, cine nu… scapă de ciroză.
Cartofii aşteaptă muşterii, acoperiţi cu pături, saci sau chiar scurte îmblănite. Abia dacă vine vreunul să cumpere două-trei kilograme. Vânzătorii, pe jumătate îngheţaţi, ca marfa lor, bombăne a pagubă. De, dacă nu scazi la preţ şi ţii la 2,50 lei la kilogram, n-ai decât să clănţăni. E, atâta pagubă!
Nu mai vorbim de spanac. Ăl de-i baby, adică mic şi pricăjit, dar şi ofilit de frig, costă 6,00 lei kilogramul. Într-un loc am găsit mai mare la frunză, dar fără 8,00 lei nu-l dădea. Să-i fie de bine! Sfecla roşi