În timpul sarcinii, leptospiroza ca infecţie iniţială sau latentă se poate manifesta prin avort sau deces fetal în maximum 72 de ore. Este deci firesc să se efectueze supravegherea microbiologică pentru leptospiroză în pregătirea şi în timpul sarcinii. Dr. Nicoleta Andreescu ne oferă mai multe detalii.
Există numeroase circumstanţe epidemiologice referitoare la condiţiile favorabile infectării cu leptospire, legate de profesie sau ocupaţie, de petrecerea timpului liber în natură, de amplasarea locuinţei sau a locului de muncă, de obiceiurile alimentare, de calitatea apei de băut sau a apei folosite în scopuri casnice. Profesiasau ocupaţia în domeniile: agricol în terenuri umede sau mlăştinoase (grădinărit, orezării, culturi de trestie şi papură, sere), veterinar, silvic, culinar (unde se manipulează carne crudă şi organe proaspete, nu refrigerate sau decongelate), abatoare, măcelării, şantiere de construcţii şi arheologice, instalaţii canal-apă, mecanici auto, spălători auto, serviciul militar, salubritate, adăposturi pentru animale comunitare, depozite alimentare, depozite de nutreţuri etc. Petrecerea timpului liber în natură: la pescuit, la scăldat, spălatul rufelor în ape de suprafaţă stătătoare sau lent curgătoare, în canale de irigaţie nebetonate. Amplasarea locuinţei sau a locului de muncă: în subsoluri neigienizate, nederatizate şi cu defecţiuni la instalaţiile de canal-apă, la curte cu animale domestice nevaccinate contra leptospirozei, cu pământ pe jos, lacustre, cabane în pădure, barăci pe şantiere şi pe câmp, în vecinătatea gropilor de gunoi. Obiceiuri alimentare: consum de carne, şorici, organe interne neprelucrate suficient termic, diverse produse alimentare neambalate. Apa de băut: din puţuri neigienizate, neacoperite şi cu fisuri la zidărie, recipiente neacoperite. Morfologia externă a leptospirelor facilitează proces