» Peste 40 de gospodarii taranesti si firme de panificatie au participat in acest week-end la cea de-a VII-a editie a Targului de Paine.
» Manifestarea a fost organizata in Parcul National de Primaria Sectorului 2, prin Centrul Cultural Mihai Eminescu.
Sute de bucuresteni s-au inghesuit, sambata, in Parcul National, pentru a degusta din sarmalutele si carafele cu vin pregatite special pentru deschiderea oficiala a celei de-a saptea editii a Targului National de Paine, organizat de Primaria Sectorului 2. Oamenii s-au indreptat apoi spre standurile firmelor participante, pentru a admira figurinele realizate din coca. "Am expus aici colaci cu pupeze, cozonaci, colacei pentru inmormantare, copturi, prajiturele si chiar colacul miresei.
La nunta, soacra mica inchina colacul miresei in fata acesteia, dupa care nasa il rupe in bucati mici, pe care le arunca peste capul fetei. Conform traditiei, nuntasii care reusesc sa prinda o bucata din colac vor avea parte numai de bine in anul care vine, atat la treierat, cat si la culesul viei sau al porumbului", ne-a explicat Ecaterina Carastan, care a venit in Bucuresti tocmai din Republica Moldova.
Europa si-a uitat traditiile
Mesterii populari i-au invatat apoi pe bucuresteni cum se prepara painea traditionala pe vatra sau pe test, painea din malai, placintele crete, mamaliga cu branza de oaie si alte specialitati din diferite regiuni ale tarii.
Gospodinele, imbracate in costume populare, au pregatit sub ochii vizitatorilor preparatele traditionale si apoi le-au copt pe cuptoarele improvizate pe aleile Parcului National. "Mai intai se cerne faina, dupa care punem drojdie si apa calda, dar nu fierbinte, pentru ca nu mai dospeste.
Pe la noi se spune ca fetele care nu stiu sa framante painea nu sunt bune de maritat", ne-a spus Maria Rednic, originara din satul Berbesti, judetul