În ultima sâmbătă din august, Tismana a găzduit prima ediţie a unei sărbători inedite - Festivalul Răciturilor -, o invitaţie adresată tuturor celor prezenţi de a se înfrupta din cele mai delicioase preparate gorjene, piftiile sau răciturile (după cum vreţi să le spuneţi). Gazde le-au fost ANTREC România şi inimosul Radu Ciobanu, care s-au îngrijit ca toată lumea să aibă parte de surprize de tot felul.
Mulţi dintre cunoscători spun că cele mai bune răcituri se fac prin părţile Gorjului. Şi nu e vorba doar de priceperea gospodinelor, care ştiu anumite secrete pentru ca piftia să se închege, să fie clară şi să tremure uşor atunci când o aduci la masă. Gorjenii nu-şi pot închipui ospăţ dacă nu aşază pe masă străchini de lut cu răcituri de-abia scoase de la rece, sărmăluţe calde în foi de varză, mămăliguţă, o ţâră de ardei iute şi un ţoi de ţuică cu multe focuri.
Aşa se face că o lingură de răcituri se însoţeşte cu una de sarmale, iar contrastul de cald şi rece reprezintă secretul unei mese gustoase. Merită să încercaţi!
BUCATE DE PESTE AN
În plus, gorjenii prepară răcituri în tot timpul anului. Iar dacă este post, se pot face răcituri din peşte (dacă e dezlegare în calendar), iar sarmalele se umplu cu păsat sau se pun cartofi bine fierţi (se spune că acestea sunt absolut delicioase, datorită gustului uşor dulceag al cartofului). De două ori pe an, în Sâmbăta piftiilor (lăsatul secului de carne pentru Postul Crăciunului), sau la Moşii de piftii (sâmbăta dinaintea lăsatului de sec la brânză pentru Postul Paştelui), răciturile devin vedete, fiind de altfel cele mai importante preparate de pe masă. Există chiar o vorbă care spune că femeile care se îngrijesc să facă piftii vor fi în tot anul frumoase.
Şi pentru că gorjenii, oameni primitori din fire, nu lasă pe nimeni să le treacă pragul fără a-i omeni cu bucate de s