Cu 6.000 de euro, un sucevean şi-a construit o fermă de 600 de găini. Sistemul e aproximativ la fel ca în cazul bio, doar că hrana poate proveni şi de pe culturi agricole tratate. Sursa: ARHIVA PERSONALĂ
La Todireşti, în Suceava, 600 de găini se plimbă relaxate prin padoc sub supravegherea managerului Marius Niţu. Ca orice găină de ţară, "fetele" au parte de soare, iarbă cât văd cu ochii, hrană pentru toate ciocurile, totul ca să-şi îndeplinească targetul şi să cotcodăcească de fericire măcar o dată pe zi.
Găinile lui Niţu "lucrează" la prima fermă de tip "free range" din România. Mai exact, ouăle produse la Todireşti sunt inscripţionate cu cifra 1, a doua categorie de calitate după cele bio. Ambele tipuri de ferme lasă găina să se plimbe în aer liber, să se ouă la cuibar, iar locul de odihnă e pe stinghii. Diferenţa e la hrană, găina bio trebuie să primească numai produse care au fost crescute fără îngrăşământ chimic, iar terenul să fie recunoscut prin acte şi expertizat ca fiind cultivat bio.
Oul numărul 1
La ferma "free range" din Todireşti, regulile sunt ceva mai permisive în ceea ce priveşte hrana, e ca şi cum le-ar creşte bunica.
"Poţi să foloseşti porumb, orz sau grâu şi de pe terenuri cultivate, unde s-au folosit îngrăşăminte. Asta nu înseamnă că trebuie să cauţi terenurile tratate, doar că scapi de nişte acte şi avize. În plus, dacă respecţi acele reguli, poţi trece la sistemul ecologic de creştere a găinilor, fără să mai faci vreo altă investiţie în echipamente", explică dr. ing. Leonard Stafie, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă, cel care a gândit proiectul primei ferme "free range" din ţară.
În ferma de la Todireşti s-au investit, cu tot cu avize sanitare şi de mediu, în jur de 6.000 de euro. Aproximativ 3.000 de euro au costat echipamentele (