O dietă săracă în carbohidraţi, dar care conţine grăsimi animale şi proteine, se pare că nu creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2, în cazul femeilor, relevă un studiu Şcoala de Sănătate Publică Harvard din SUA.
Rezultatele studiului sunt surprinzătoare având în vedere că majoritatea nutriţioniştilor recomandă o dietă săracă în grăsimi pentru prevenirea diabetului de tip 2. Diabetul de tip 2 este asociat cu supraponderabilitatea şi obezitatea, fiind o mare problemă de sănătate peste tot în lume.
Numai în SUA două treimi dintre adulţi sunt supraponderali. Studiul a mai scos la iveală faptul că 45% dintre femei şi 30% dintre bărbaţii din SUA încearcă să slăbească, dar nu ştiu cum. Specialiştii spun că, deşi este la modă să se recomande diete sărace atât în grăsimi cât şi în carbohidraţi, efectul pe termen lung al acestor diete nu este cunoscut.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat conexiunea dintre dietele sărace în carbohidraţi şi riscul apariţiei diabetului în cazul a 85.059 de femei. Studiul s-a desfăşurat pe o perioadă de 20 de ani, timp în care a fost urmărită evoluţia voluntarelor.
Femeile au fost incluse în anumite categorii, în funcţie de alimentaţie. Erau femei care consumau mai multe grăsimi şi proteine şi mai puţini carbohidraţi. Aceste femei nu au avut un risc crescut de a dezvolta diabet.
De fapt, riscul de apariţie a diabetului scădea uşor atunci când grăsimile consumate erau de origine vegetală în detrimentul acelor de origine animală. O astfel de dietă este asemănătoare dietei Atkins sau dietei mediteraneene. (Ş.C.)
O dietă săracă în carbohidraţi, dar care conţine grăsimi animale şi proteine, se pare că nu creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2, în cazul femeilor, relevă un studiu Şcoala de Sănătate Publică Harvard din SUA.
Rezultatele studiului sunt surprinzătoare având în vedere că majoritat