•Cultivatorii de grau s-au confruntat initial cu lipsa apei din sol in momentul semanarii, iar acum se confrunta cu lipsa zapezii
Seceta din aceasta toamna ar putea afecta productia de grau din vara anului viitor. Seceta a dat mari batai de cap cultivatorilor in general, deoarece pentru pregatirea patului germinativ, adica a solului inainte de semanare, a fost necesar ca terenul sa fie discuit de cateva ori. Pentru ca solul sa fie bine afanat, au fost situatii in care producatorii au discuit chiar si de patru ori, din cauza lipsei umiditatii. Aceast lucru ar putea face ca samanta de grau sa nu incolteasca, ci sa putrezeasca in sol, si astfel se ajunge in situatia in care cultivatorii au cheltuit banii degeaba. Mai mult, pe langa lipsa apei in momentul semanarii, mai exista si problema inghetului, daca nu va exista un strat protector de zapada in aceasta iarna. Daca temperatura va scadea sub minus 18 grade Celsius si nu va fi zapada, semintele din sol vor ingheta. De altfel, lipsa zapezii afecteaza toate culturile de toamna, deoarece nu va fi asigurat necesarul de apa din sol. Cu toate acestea, agricultorii ieseni au reusit chiar sa depaseasca programul, semanand cu grau 39 mii hectare, cu o mie de hectare in plus fata de estimarile Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi. Cu toate ca planul semanarilor de grau a fost depasit, nu a fost realizat programul la orz si orzoaica. In afara de grau, a crescut deosebit de mult suprafata cultivata cu rapita, fiind semanate 2.250 hectare, fata de toamna trecuta, cand au fost semanate doar 700. De altfel, aceasta este una din intentiile Directiei Agricole, care vrea sa promoveze cat mai mult cultivarea plantelor tehnice. Asta deoarece ar putea fi obtinuti mult mai multi bani decat din actualele culturi. Preturile inului, rapitei, sfeclei de zahar sunt mult mai mari fata de cel al graului sau por