Nina Ghinea încondeiază ouă de când era copil. A deprins această artă de la mama şi bunica ei. Talentul ei este recunoscut şi în străinătate, iar braşoveanca a avut chiar şi o expoziţie la Muzeul Satului din Berlin.
Modelele pe care le realizează sunt diverse, dar cele mai mult sunt inspirate din viaţa de la ţară. „Îmi plac mult animalele şi oamenii de la ţară şi trăind în jurul lor m-am gândit că ar fi bine să le expun şi pe ouă. Ideea a pornit de la carul cu boi, pentru că tatăl meu era muncitor forestier şi lucra la pădure şi aşa am văzut că acesta este un ou foarte apreciat şi l-am făcut în sute de exemplare”, ne-a spus Nina Ghinea.
În tehnica veche, se alege oul, se goleşte de conţinut se spală, se degresează, se usucă şi apoi se începe lucrul. „Se alege modelul, în funcţie de mărimea oului şi se trasează modelul cu ceară, care devine neagră prin ardere. După ce l-am făcut pe fond alb, îl pun în vopsea galbenă, după ce s-a vopsit în galben, completez modelul cu ceară şi pe galben, apoi îl pun în roşu, completez modelul şi cu roşu, apoi în negru, pentru fond. La un moment dat el e negru tot şi la urmă se dă ceara jos, se încălzeşte ceara la flacără şi se dă jos. În tehnica nouă, la fel, se alege oul şi modelul, după care încep să desenez cu ceară neagră şi apoi colorez ceara de albine cu culori tot din ceară”, explică Nina Ghinea.
Tocana de miel de la Săcele
Din moşi strămoşi, ciobanii din zonă au păstrat o tradiţie: tocana de miel găsită la ceaun. Gustul este cu totul altul decât al mielului gătit acasă la cuptor. Există şi câteva secrete. Mielul folosit trebuie să aibă peste 10 kilograme, ca sa nu cadă greu la stomac. Carnea de fierbe la foc de lemne cam patru ore. Se pune sare, piper, boia şi legume. La final se adaugă ceapă verde, usturoi verde şi pătrungel. Se serveşte obligatoriu cu mamaligă făcută tot la foc. „Am pus carnea l