Mediul ospitalier, atmosfera relaxată şi peisajele idilice au făcut ca insula Zakynthos să fie unul dintre cele mai vizitate locuri turistice din Grecia. Cea mai importantă staţiune de pe insulă, Laganas, este locul unde se găsesc foarte multe restaurante cu specific grecesc, dar şi internaţional.
Între o croazieră la Peşterile Albastre şi o călătorie cu autocarul către Navagio, am prins puţin timp liber şi am intrat într-o tavernă locală. Aici am fost întâmpinată de patronul tavernei, Denny Hartas. Am fost uimită când m-a întrebat ce vreau să comand, căci unde în lumea asta patronul îţi ridică comanda când are pe lângă el şapte ospătari? A fost foarte bucuros când i-am spus că sunt româncă, s-a scuzat că trebuie să plece puţin, dar va reveni cu o mică surpriză. Şi aşa a şi fost.
GUSTUL MĂRII
Bucătarul tavernei este un român, Mike Sergent. Am aflat că este din comuna Lenauheim, judeţul Timiş. De cinci ani, în timpul sezonului, este bucătar şef la taverna Greek Islands.
"De câte ori intru în bucătărie nu ştiu ce-o să prepar, totul ţine de inspiraţia de moment, de ingredientele pe care le am şi de preferinţele clientului. Îmi place să gătesc cu multe legume, fructe de mare ce încă păstrează gustul mării, somon şi sardine, dar şi pui, vită sau porc. Folosesc numai ingrediente şi condimente proaspete, preferatul meu fiind busuiocul."
GUST CU SARE ŞI PIPER
"De când am învăţat bucătărie, nu folosec, decât sare şi piper pentru a da gust mâncării şi asta recomand tuturor", spune Mike. Orice mâncare ai face, dacă foloseşti înlocuitori, nu poţi decât să păcăleşti papilele că este bună, dar nu-i aşa. Una din reţetele pe care o face frecvent este Chicken a la King, care se prepară astfel: se taie julien un piept de pui, un ardei gras roşu, un ardei gras verde, o ceapă şi o ciupercă. Se prăjeşte carnea de pui la foc po