FAST FOOD
SIMONA CHIRIAC
Sushi este un preparat ce are ca tara de origine China, avand ca ingrediente principale orezul, otetul de orez si pestele. Cu toate acestea, paradoxal am putea spune, primul sushi facut vreodata nu cuprindea nici macar un bob de orez. El era facut din carne de porc pastrata ceva timp in saramura. In aceasta ipostaza apare descris intr-un dictionar chinez din secolele III - IV i.Hr. De abia dupa sute de ani, in secolul II d. Hr, ca sa fim mai exacti, si tot intr-un dictionar chinez, sushi este definit ca fiind un fel de mancare in care pestele este pus la murat cu orez si sare, servindu-se atunci cand este gata.
O fi fost el un adevarat deliciu, dar chinezii tot se satura de el in cele din urma. Cert este ca in timpul dinastiei Ming dispare. Dar nu de tot. Pur si simplu se muta la vecinii de peste mare, in Japonia ( sa se bucure si altii de elâ¦). Fiind mari amatori de orez, japonezii sunt cei care inventeaza otetul din orez. Mai mult decat atat, orezul devine un preparat consumat frecvent, nemaifiind folosit cu precadere doar in procesul de fermentatie. Orezul era de obicei fiert, dar si inabusit. Nu trebuie sa va mai spun ca reuseau sa-l manance folosind doua betisoare.
La inceputul secolului al XVIII- lea, sushi se vinde in micile restaurante din Osaka. Prepararea lui era ingreunata insa de durata procesului de fermentatie (chiar daca in timp se reusise scurtarea considerabila a acestuia). Asa ca vanzatorii atarnau la usi anunturi care specificau ora la care se vinde sushi. Astfel, de multe ori, daca mureai de foame sau de pofta, trebuia sa astepti ore in sir in fata magazinului pentru a-ti primi portia de sushi. In orice caz, rabdarea era si este in continuare unul dintre punctele forte ale japonezilor. Cu timpul, aceste restaurante se vor inmulti precum ciupercile dupa ploaie, numarul acestora