100 grame de ridiche neagră oferă o cantitate semnificativă de vitamina C, adică 75 la sută din doza zilnică recomandată.
Fitoterapeutul Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, precizează că preparatele din rădăcina acestei plante contribuie la drenarea ficatului şi vezicii biliare, restabilind funcţiile acestor organe. În plus, ridichea neagră este eficientă în tratamentul tusei convulsive, migrenelor, dischineziei biliare, litiazei renale, reumatismului, gutei şi astmului.
Pasată alături de cartofi fierţi, este o hrană sănătoasă pentru bebeluşii înţărcaţi. Printre substanţele din compoziţia sa se evidenţiază potasiul şi calciul, vitaminele din complexul B, hidraţii de carbon, proteinele şi uleiul volatil. Persoanele cu afecţiuni ale glandei tiroide trebuie să consume cu moderaţie preparatele din ridiche neagră.
Reţeta săptămânii
Ridichi negre umplute cu cremă de legume
Ingrediente: 6 ridichi negre de mărime potrivită, 5 morcovi, o ţelină, 3 roşii, 3 linguri de sâmburi de nucă, 5 linguriţe de ulei de măsline, 3 linguri de orez fiert, cimbru şi mărar, după gust.
Preparare: Se curăţă legumele şi se trec prin maşina de tocat carnea. În această pastă se adaugă sâmburii de nucă măcinaţi, orezul fiert, miezul ridichilor, uleiul de măsline şi condimentele. Cu pasta obţinută se umplu ridichile şi se servesc asezonate cu mărar şi cu iaurt.