„Proba de lucru” au dat-o în weekend, în Piaţa Sfatului, unde ne-au arătat cum se tranşează un porc de 130 de kg în 20 de minute.
„Ghiţă” face, ca în fiecare an, deliciul mesei de Crăciun, de pe masa oricărui roman nelipsind cârnaţii, toba sau sarmalele din carne de porc. Cei care au uitat cum arată o zi de Ignat în satele româneşti, au avut ocazia, vineri, chiar în Piaţa Sfatului, să asiste la prepararea bucatelor tradiţionale. În „Ograda lu’ Nea’ Marinică”, maestrul măcelar Artur şi-a pregătit cu atenţie ustensilele, după care le-a arătat celor prezenţi cum poate tranşa, în 20 de minute, un porc de 130 de kilograme. Totul, „ca la mama acasă”, după cum ne-a spus maestrul în timpul unei scurte pauze în care a gustat o pălincă de Maramureş, pentru a nu-şi pierde puterile. „Nu pot spune că există un fel anume în care porcul trebuie tranşat. Ştiţi acea vorbă din bătrâni, «câte bordeie, atâtea obiceiuri»”, a încheiat Artur. În acest timp, gospodinele, îmbrăcate în straie populare, au pregătit usturoiul şi celelalte ingrediente, pentru un gust deosebit al bucatelor ce urmau a fi preparate. Cu o experienţă de aproape 25 de ani în prepararea cărnurilor, Nea’ Marinică ne-a explicat că produsele din de porc, vită sau oaie pe care le-a adus la târgul din Piaţa Sfatului sunt preparate tradiţional, fără a fi injectate, ci doar sărate. „Reţetele sunt secrete, nu vi le pot divulga, aşa face orice negustor”, ne-a spus zâmbind, Nea’ Marinică. La doi paşi, vecinul „Rege al ciolanelor” nu s-a lăsat mai prejos şi i-a poftit şi el pe braşoveni în ograda lui. Nici aici nu lipsea maestrul, domnul Mihai tranşând şi el cu conştiinciozitate un godac. „L-am pârlit cu paie, aşa cum se face”, ne explica măcelarul pregătindu-se să prepare cotletul şi şunca. „Nu avem doar porc, puteţi servi şi ciorba de varză cu hrean, iahnie de fasole sau gulaş de vită”, i-a poftit Mihai pe braşov