Daca in majoritatea statelor occidentale venirea sarbatorilor de iarna este un bun prilej pentru comercianti de a reduce preturile, avand in vedere volumul foarte mare al vanzarilor din aceasta perioada, in Romania totul se petrece exact pe dos. Cum-necum, orice roman isi "permite" sa cheltuie pentru cumparaturile de Craciun o anumita suma de bani, in orice caz mai mare decat cea alocata pentru traiul zilnic. Cu o luna inaintea sarbatorilor, situatia nu sta deloc pe roze, anuntandu-se noi scumpiri, in special in ceea ce priveste produsele alimentare. Cum era si "firesc", totul a inceput cu majorarea preturilor la paine, producatorii anuntand ca se va proceda la o majorare constanta si, in acelasi timp, progresiva, astfel ca romanul poate sta linistit: de sarbatori nu va manca o paine mai buna, ci una mai scumpa. Pentru ca tacamul sa fie complet, au fost anuntate si modificari ale preturilor la carnea de porc, alimentul cel mai consumat in aceasta perioada. In acest caz, ca si in cel de mai sus, explicatia oferita este simpla: in Romania nu se mai produce sau, daca se intampla asa, se produce foarte prost. Pentru ca in agricultura romaneasca termenul "subventii" nu mai exista, sau exista, dar poarta o definitie atipica, romanul s-a specializat in a consuma produse din import, care ajung sa coste mai putin decat cele autohtone chiar daca, in unele cazuri, se platesc si taxe vamale. Cum se pune problema suspendarii vizelor (desi se pare ca bulgarii ne-au luat-o deja inainte, Sofia obtinand deja un avans considerabil fata de Bucuresti pe aceasta tema), vom ajunge in situatia ca romanul sa-si cumpere salamul de Sibiu din Franta, laptele dulce din Elvetia si berea la dozator din Germania, plecand la cumparaturi in week-end, pentru a putea face si un mic tur al Europei, inainte de a reveni pe plaiurile natale. Strainul, venit in Romania, casca ochii bine, se freaca si