Cocktailuri băute în oraş pot avea repercusiuni mai uşoare asupra organismului dacă în compoziţia lor s-a pus şi căpşuni, susţin cercetătorii spanioli de la Universitatea din Barcelona.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că fructul protejează pereţii stomacului de efectele nocive ale alcoolului. Ba mai mult, persoanele care suferă de ulcer pot bea cocktailuri pe bază de căpşuni care acţionează ca adjuvant în tratament.
Citeşte şi:
Nu beţi alcool trei zile din săptămână pentru a vă feri de boli ale ficatului
Energizantele amestecate cu alcool pot da tulburări grave
Constatarea a fost făcută de cercetătorii spanioli de la Universitatea din Barcelona, care au efectuat mai multe studii în laborator asupra şoarecilor. Un grup de rozătoare a primit alcool simplu, iar celălalt - o combinaţie dintre alcool şi extract de căpşuni.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că pereţii stomacului erau într-o stare mult mai bună la şoarecii care au primit şi fruct pe lângă alcool.
"Efectele pozitive ale căpşunilor nu ţin numai de capacităţile lor antioxidante, ci de faptul că fructul amplifică acţiunea antioxidantă şi activează enzimele protective din organism", a declarat cercetătoarea Sara Tulipani, de la Universitatea din Barcelona, potrivit "The Huffington Post".
Oamenii de ştiinţă susţin că un regim alimentar bogat în căpşuni poate preveni afecţiuni stomacale precum gastrita şi încetini evoluţia ulcerului.
Totuşi, cercetătorul Maurizio Battino a atras atenţia că "acest studiu nu trebuie să reprezintă un motiv în plus pentru a ne îmbăta", căci alcoolul continuă să pericliteze funcţionalitatea organelor din corpul uman.