Dacă te nimereşti, la vremea Postului, prin satele doljene de la şes, cu siguranţă vei fi poftit să guşti dintr-o farfurie de ciorbă, în care plutesc câţiva... raci.
Raci, raci... roşii-roşcovani, numai că nu trebuie să vă gândiţi la lighioanele cu cleşti ascunse prin răgăliile pâraielor, ci la un fel aparte de ardei, pe care îi întâlneşti numai în câmpie: sunt roşii, se aseamănă cu cei kapia, doar că au "carnea" subţire. Această particularitate face ca să fie uşor de uscat, fiind apoi folosiţi pentru diferite mâncăruri specifice zonei.
"Racii" olteneşti
Câteva dintre aceste reţete au devenit deja o marcă a Olteniei. O marcă pe care, sper vajnicele gospodine ale locului, nu o vor pierde... "Ni se mai întâmplă să mergem la piaţă şi să cumpărăm răsaduri... Întrebăm dacă sunt răsaduri de raci, dar când ajungem acasă descoperim, după o vreme, că pe crenguţă cresc ardei kapia, iar nu raci...". Câtă vreme însă sămânţa nu se va pierde, oltencele vor continua să pregătească aceste mâncăruri, ale căror secrete ni le desluşeşte Nuţi Nicola, de la Pensiunea Cristian, din Perişor.
Să învăţăm, deci, să pregătim mai întâi ciorba de raci umpluţi. "Folosim ceapă foarte multă şi praz. Apoi: o ceaşcă mare de ulei, 250 g de făină, 50 de mălai, cimbru, pătrunjel, mărar, sare şi piper, după gust, vreo 20 de ardei roşii uscaţi şi un litru de zeamă de varză. Separat, pentru ciorbă, fierbem trei morcovi, două cepe, un păstârnac, o ceaşcă mică de orez. Se taie cotorul ardeilor şi se scot seminţele, se îndepărtează şi partea cu nervuri, se taie puţin şi din vârf apoi se spală bine. Prazul şi ceapa tocate mărunt se călesc în ulei până se înmoaie. Se adaugă făina şi mălaiul peste ceapa şi prazul din cratiţă. Se amestecă bine şi, treptat, treptat, se adaugă zeamă de varză, până când se face ca un aluat care se poate lua cu mâna. Se lasă ca să se răceas